Skip to content Skip to footer

Trybuszon #6

29,90 39,90 

Numer 6 kwartalnika, 136 stron w formacie A4. Koszty wysyłki 5 zł.

Opis

CITY BREAK

  • Barcelona na kieliszki  |  Jolanta Figiel

PODRÓŻUJ bardziej

  • Dwie twarze Rimini | Dyskoteka na plaży albo muzeum Felliniego. Ale zawsze z kieliszkiem dobrego wina w ręku | Irek Wis
  • Valpolicella: dolina wielu piwnic | W krainie Romea, Julii i amarone | Aga i James Hilferty
  • Villány: cieplejsza część Węgier | Cab franc potężny jak twierdza i portugieser dla młodziaków | Łukasz Ostrowski
  • Azory: raj odzyskany | Trudno się zdecydować, co tu jest fajniejsze: oceaniczne widoki, wulkaniczne wina z endemicznych szczepów czy zjawiskowa rybna kuchnia | Wiesław Polakiewicz
  • Tomar – inne oblicze Tejo | Zwiedzamy zamek templariuszy i pijemy tourigę nacional z 25-letnich krzewów | Andrzej Strzelczyk
  • Burgundzki off-road | Garść winno-kulinarnych ciekawostek znalezionych (nie bardzo) daleko od szosy |Aleksandra Gruszka-Patoła
  • Francuska miłość… do wina, czyli jak to robią Francuzi | Witajcie w krainie aperitifów, winnych kiermaszy i beaujolais nouveau | Ewelina Pomykacz-Bálint

WINNE HISTORIE

  • Z mgieł, snów i wierzeń | Oxer Bastegieta – winiarski mistyk z Kraju Basków | Ewa Karczewska
  • Historia jednego zdjęcia | Mariusz Kapczyński

PANELE DEGUSTACYJNE

  • Villány – pierwsze podejście
  • Azory: wulkaniczne zauroczenie
  • Tejo – nieodkryty skarb Portugalii
  • Wstęp do Burgundii
  • Bordeaux: Rollan de By
  • Monastrell = mourvèdre = mataro = murviedro
  • Niespodzianka z Podkarpacia | Naczelny stawia, paneliści odgadują, co to. Wnioski – zaskakujące! | Tomasz Szmajter
  • Węgierskie szczepy endemiczne
  • Asti w wersji wytrawnej
  • Rumunia – ziemia nieznana i ziemia obiecana
  • Polskie cydry
  • Alkohole mocne i nie-winne

AKADEMIA WINA

  • Botrytyzacja, czyli co pleśń daje winu | Konrad Krysowaty
  • Kadarka, Furmint – kartoteki szczepów | Sławomir Szczepaniak
  • Węgry w pigułce | Krzysztof Sajnóg
  • Mineralność – prawda czy mit? | Krystian Blejder
  • Poznajmy się z Jumillą | Natalia Winsko
  • Lokalne odmiany węgierskie | Bartosz Makles
  • Czerwone wina na lato
  • Rosé – czyli przez różowe okulary
  • Winiarski portugalski: kiść niezbędnych słówek

NIE SAMYM WINEM

  • Wódka na myszach i płaczące anioły | Skąd się wzięła szkocka whisky i kilka innych rzeczy, które warto o niej wiedzieć | Iwo Świerblewski
  • Najlepszy napój świata | Czym się różni mineralna od źródlanej i którą do czego podać, czyli woda okiem hydrosommeliera | Tomasz Kolecki
  • Na początku było jabłko | O tym, z czego dokładnie robi się cydr i co z tym wszystkim wspólnego ma Sherlock Holmes | Marek Kamiński

FELIETONY

  • Szalony kapelusznik | Łukasz Klesyk
  • Viva ignorancja! | Irek Wis
  • Latarnik | Marek Rekowski

Informacje dodatkowe

Wersja wydania

Papierowa, PDF

Zapisz się na newsletter TRYBUSZONA

Copyright © 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone. Wydawnictwo Explanator